divendres, 24 de juliol del 2009

Manuel Busquets George

Aquesta imatge de Manuel Busquets la vaig fotografiar amb la meva càmera diumenge passat a casa de la Maria Sesto, vídua de Jordi Busquets, a Canet de Mar. La vinculació dels germans Busquets amb la premsa és molt més primerenca del que em pensava. Si bé l'any 1923 va comprar el grup de diaris de la Sociedad Editora de España (Heraldo de Madrid, El Liberal de Madrid, El Liberal de Sevilla, El Defensor de Granada i La Moda Práctica)vint anys abans, el 1903, havia entrat en l'accionariat del diari "El Diluvio" de Barcelona, propietat del seu cunyat, Manuel de Lasarte y Rodríguez Cardizo.
Desconec encara quan va entrar en relació amb l'Standard Oil, però és segur que la compra de la Sociedad Editora de España (a la que ell va canviar el cognom per Universal) va ser resultat d'un deute de l'editor amb l'empresa Hermanos Busquets que, entre altres coses, comercialitzava tinta. El patriarca de la SEE, Miguel Moya, havia mort feia poc i als hereus els apretaven els deutes d'un trust de diaris que havia anat perdent el favor del públic.
Per dissenyar jurídicament la compra van acudir al seu advocat de referència, Amadeu Hurtado. Aquest era un professional de molt prestigi, que va ser degà del col.legi d'advocats de Barcelona. Més tard va ser diputat d'ERC a Madrid i assessor legal del govern de Catalunya en un tema tan delicat com el recurs d'inconstitucionalitat de la llei de contractes de 1934, un desencontre de Catalunya amb el Madrid del moment que menaria als fets del 6 d'octubre.
La col.laboració dels Busquets amb Hurtado no va durar gaire. L'advocat va escriure a les seves memòries que Manuel Busquets es va mostrar gelós del seu paper en la inspiració de moltes decisions editorials i va acabar demanant-li que marxés. Això, però, no va imperdir que Hurtado seguís com assessor legal dels Busquets i va participar en les gestions jurídiques per resistir-se a la nacionalització de l'Standard Oil que es va convertir, el 1927 sota el govern de Primo de Rivera, en la Campsa, el monopoli públic del petroli que va existir fins el 1986.
La fotografia d'Amadeu Hurtado prové de la portada del dietari "Abans del sis d'octubre" publicat per Quaderns Crema l'any 2008. Un dels pocs textos que es van recuperar després de la guerra civil, ja que el senyor Hurtado era a París quan van entrar les tropes franquistes a Barcelona. Els seus nets, Víctor Hurtado i Amadeu Cuito, van darrere els papers que hi ha a l'arxiu de Salamanca i que tot just ara s'estan inventariant. Després de l'estiu en sabrem més coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada