divendres, 10 de juliol del 2009

Cursa ciclista

Avui que ha passat el Tour de França per Barcelona és un bon dia per publicar aquest cartell. Forma part de la documentació que hi ha a l'arxiu de Salamanca propietat de la Sociedad Editora Universal dels germans Busquets. De fet està editat en un CD del Ministeri de Cultura que duu el títol "Carteles del archivo de la guerra civil española".
La cursa ciclista Barcelona Madrid és una iniciativa més en la política de l'Heraldo de Madrid de tendir ponts entre Catalunya i Espanya. L'any 1932 es discutia a les Corts espanyoles l'estatut d'autonomia que els catalans havien aprovat en referèndum. Hi va haver una gran convulsió política a propòsit de l'estatut català, que va desfermar el rebuig de l'espanyolisme del moment.
En aquest context, l'Heraldo i el Liberal, els dos diaris dels germans Busquets a Madrid, eren gairebé els únics que defensaven el punt de vista dels catalans a la capital. Una actitud constructiva, amb voluntat pedagògica, que va acabar per la força de les armes amb la incautació de tots els béns de la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada