diumenge, 15 de novembre del 2009


No van ser només els diaris dels germans Busquets els que va incautar Franco, ni molt menys. A mesura que les tropes franquistes entraven a les ciutats, la Falange es feia càrrec dels edificis i instal.lacions dels diaris que havien estat obertament republicans. Quan van entrar a Madrid, el 28 de març de 1939, van anar de dret al carrer de Larra número 8, on hi havia la seu dels diaris El Sol i La Voz, propietat de la Compañía Editorial Española, que també posseia l'agència Febus. En aquests locals van preparar el primer número del diari Arriba, òrgan de la Falange Española, que sortiria al carrer per primer cop el dia següent, 29 de març. Els últims números de El Sol i La Voz que es guarden a la Biblioteca Nacional són els que aquí es reprodueixen, del dia 23. Els feixistes, doncs, van trobar tot a punt per treballar i es van apropiar de tot plegat. Aquests diaris havien estat fundats per Nicolás María de Urgoiti, un personatge de l'època que va comptar amb la col.laboració de José Ortega y Gasset en els seus mitjans de comunicació. Però el 1939 ja feia anys que Urgoiti no tenia la propietat d'aquests diaris, que van passar per diverses tribulacions des del 1932. L'últim propietari que he localitzat va ser el català Lluís Miquel, a qui se li atribueix una filiació pròxima a Manuel Azaña.
L'agència Febus era una de les més desenvolupades de la seva època i comptava amb servei de teletips. També va ser incautada i va donar lloc a l'agència oficial del nou estat franquista, l'agència Efe.
Arreu d'Espanya hi havia desenes, centenars de publicacions diàries, setmanals o mensuals que van desaparèixer a mesura que les tropes nacionals es feien amb el control de les ciutats. Reconstruir aquesta història és un dels deures pendents de la democràcia espanyola. Per últim reproduiré el darrer número de l'Heraldo de Madrid i un exemplar del Madrid, nom que va donar al diari el periodista ultradretà Juan Pujol, que va ser adjudicatari per Falange dels locals, rotativa i materials d'oficina de l'Heraldo i el Liberal, propietat dels germans Busquets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada