dissabte, 23 de gener del 2010

Els Busquets monàrquics!

Havia vist fa mesos el títol Royal afegit a la resta de publicacions de la Sociedad Editora Universal. Va ser en un full imprès de la societat i no en tenia més noticia. Fa poques setmanes, entre els documents d'Andorra vaig llegir l'escrit de defensa de Manuel Busquets davant el tribunal de responsabilitats polítiques i vaig trobar una referència definitiva. És un text patètic, en el que l'advocat desmarca Manuel i Joan Busquets de la línia editorial seguida per l'Heraldo i la resta de diaris atribuint-la exclusivament als seus directors. En canvi, afirma, la societat va publicar una revista com Royal, que feia festes al rei, la monarquia i l'aristocràcia just quan estaven més en qüestió per bona part de la societat i pels diaris del grup.
Esclar que no ens hem d'escandalitzar gaire, aquesta és una pràctica comuna a moltes cases editorials. Tenen publicacions de diversos tipus i tendències i així busquen mantenir un cert equilibri per tenir arguments per tots i seguir fent negocis. Ara mateix, el grup Planeta té la majoria de les accions de dos diaris tan oposats com La Razón i Avui.
En tot cas, de Royal només s'en conserven tres exemplars a l'hemeroteca de l'arxiu municipal de Barcelona, a la casa de l'Ardiaca. Són dels anys 1929 i 1930 i contenen informacions sobre activitats socials de l'aristocràcia i la classe més benestant, moda i anuncis de béns i serveis de luxe, com ara automòbils. No hi faltava sempre un anunci del lubrificant Aiglon de la casa Busquets ni tampoc algun article sobre la ciutat de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada