diumenge, 25 d’octubre del 2009

La rotativa empresonada

Àngels Busquets George es va casar amb Manuel de Lasarte Aran, membre d'una familia d'arrelada tradició editora. El seu diari era "El Diluvio" i es publicava des del 1879 ininterrompudament a la ciutat de Barcelona. Aquest era un diari que pretenia fer arribar la lectura a sectors de la població que no en tenien l'hàbit i es caracteritzava pel seu esperit crític i rebel, que políticament defensava la república i el federalisme.
La portada del 25 de juliol del 36 és prou explícita sobre la posició del diari fins el 25 de gener del 39, el dia de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona. El diari va ser incautat i Manuel de Lasarte el van empresonar a la Model, on va morir tres mesos després.
Àngels Busquets i els seus fills van emprendre la seva particular croada pel retorn de les propietats incautades, l'edifici de Consell de Cent 345, la rotativa que imprimia el diari i la resta de materials d'oficina amb què treballaven els periodistes.
Va ser un llarg calvari jurídic en què van tenir algun petit èxit amb la justícia ordinària, però que va ser aplastat per la jurisdicció militar amb arguments de força, basant-se en un decret del 38 en què es justificava la incautació de tota la premsa que hagués fet oposició al "alzamiento nacional".
Carlos Sampelayo, antic redactor de l'Heraldo, explicava tots aquests fets en un article de l'any 1976 ara recuperat gràcies a sant Google. La guinda del seu text és que la rotativa del Diluvio va anar a parar a la presó d'Alcalá de Henares, on s'imprimia el setmanari "Redención". Quina millor prova que la premsa va patir la repressió franquista!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada