dilluns, 14 de març del 2011

L'Heraldo de Madrid a una pel.lícula de 1929


El 1929, el cineasta Francisco Elías va rodar una pel.lícula sonora a Madrid amb el novedós sistema Phonofilm. La va titular "El misterio de la puerta del sol" i l'argument era una mena de thriller amb assassinats pel mig que tenia per protagonistes a dos treballadors dels tallers d'Heraldo de Madrid. Es van gravar diverses escenes a peu de rotativa i són un document únic i excepcional sobre el funcionament del diari.
La pel.lícula va estar desapareguda durant molts anys i es donava per perduda, però va aparèixer a les golfes d'una casa particular els anys 90 i la Filmoteca Española la va restaurar i donar a conèixer. Jo no en tenia la més mínima idea fins que fa uns dies en vaig veure fragments a Youtube, penjats per Ricardo Márquez, l'autor del molt interessant blog historias-matritenses.blogspot.com/ Us podeu imaginar com vaig saltar de la cadira!
La vida comercial del film sembla que va ser gairebé nul.la, només es coneix un passi a la ciutat de Burgos el 1930. El gran entrebanc va ser el sistema de so que utilitzava, que era molt novedós i inaccessible a les sales de cinema d'aquell temps. De fet, el sistema de so que es va imposar va ser un altre i el Phonofilm va quedar arraconat. Avui, però, podem gaudir d'una cinta que té un valor documental enorme. Durant anys es va creure que era la primera pel.lícula sonora parlada en castellà, fins que fa un parell d'anys es va trobar una filmació anterior amb cançons de Concha Piquer. En tot cas, les primeres paraules que es pronuncien a El misterio... són d'un casticisme antològic: "Oiga pollo, a dormir se va al Ateneo" fantàstic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada