dilluns, 21 de setembre del 2009

L'Heraldo ja és en línia

Doncs sí, des del 4 de setembre, la col.lecció de l'Heraldo de Madrid es pot consultar a la plana web de la Biblioteca Nacional de España, clickant a http://hemerotecadigital.bne.es
Els exemplars escanejats inclouen des del 29 d'octubre de 1890 fins l'11 de març de 1939. Aquest últim és un exemplar trist, de només dues pàgines a les que els manca un troç esquinçat en algun moviment maldestre com esquinçada estava la moral del poble de Madrid a pocs dies de l'entrada definitiva dels nacionals.
Prefereixo quedar-me amb la portada de l'endemà de la proclamació de la República, un dia per l'esperança, per somiar en un país possible, modern i europeu. Un somni que amenaçava l'antic repartiment de privilegis entre els nobles amics del rei, el control ideològic que exercia l'església catòlica i la repressió d'uns militars afeccionats a entrar en política a cops de sabre.
La fotografia de portada reflecteix la participació popular dels fets, a la Puerta del Sol. A la pàgina 2 hi ha una altra fotografia de la proclamació de la República catalana a la plaça de Sant Jaume de Barcelona que va fer Francesc Macià unes hores abans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada