dissabte, 12 de juny del 2010

La Legió d'honor francesa

França, la seva república i els valors democràtics que representava eren referència en les activitats de Manuel Busquets i Manuel Fontdevila. En el cas de Busquets, el lligam estava reforçat pel matrimoni de la seva filla Amparo amb Camille Arnoult Levèque, un empresari francès amb propietats a Haití que va col.laborar també en els negocis petroliers dels Busquets a Madrid.  Arnoult explica en unes memòries inèdites els seus esforços per apropar els Busquets a la francofília. Al final de la guerra espanyola, aquesta posició devia ser ben útil per establir-se a Marsella com a fabricant de tintes mentre els seus negocis a Espanya eren incautats per Franco.
Fontdevila havia demostrat la seva francofília durant la I Guerra Mundial com corresponsal de guerra de "El día gráfico" i director de "La Publicidad".
Tots dos van ser reconeguts amb la Legió d'honor francesa com prova aquesta comunicació que acabo de rebre de la Grand Chancellerie. Llàstima que no tinguin un dossier propi com passa amb els nacionals francesos condecorats, hauria estat una interessant font d'informació.