divendres, 26 de març del 2010

Busquets Hermanos


Al Registre Mercantil de Barcelona he trobat la pista de la societat Busquets Hermanos i al col.legi de Notaris he localitzat l'escriptura de la constitució de la societat que va portar aquest nom. Els seus accionistes, a parts iguals de 10 mil pessetes són Gaspar Busquets George i Manuel, el seu germà. La data del document és el 1909 i al seu peu figuren l'ostentosa firma del notari Surribas i les dels germans Busquets. La seu de la societat és la ciutat de Barcelona, però es consigna una sucursal a Bilbao. En aquella ciutat havien començat de fet les activitats de Gaspar Busquets. L'objectiu de la societat era, segons l'escriptura, la compra, venda i fabricació d'olis, greixos, lubrificants, mantegues i altres productes industrials. La fàbrica va ser a l'Hospitalet, on era coneguda com Can Busquets i la va dirigir un altre dels germans, Ramon Busquets George. El seu net, Adolf Huguet Busquets, m'ha explicat alguns records de l'activitat de la fàbrica.

dissabte, 13 de març del 2010

Seguint la pista de l'Standard Oil

Un dels temes més suggerents de la història dels germans Busquets és la seva relació amb l'Standard Oil. Està documentat que Busquets Hermanos era distribuidora de productes de la companyia, com ara lubricants, olis per motor, insecticides i gasolines. A la fàbrica que tenien a l'Hospitalet hi havia un dipòsit de venda de gasolines en el que comprava també en Pep Canudas Busquets, el pioner de l'aviació catalana. Menys conegut era el fet que els Busquets tenien un altre punt de venda al monestir de Montserrat. La fotografia que acompanya aquest text deu ser posterior a la guerra civil, però s'hi veu ben bé l'assortidor, tot i que no sabem qui el gestionava en aquell moment. La informació prové d'Adolf Huguet Busquets, net de Ramon Busquets George, el germà químic que s'encarregava de la fàbrica de l'Hospitalet. La fotografia és del propi monestir de Montserrat, que me l'han facilitat expressament.
Les relacions dels Busquets amb l'Standard Oil tenen el punt d'especial interés en el fet que el 1927 es va crear el monopoli de la Campsa i les empreses internacionals van perdre el mercat espanyol. Aquest fet plana sobre l'actitud hostil que van prendre els diaris dels Busquets cap a la monarquia espanyola els anys següents. Documentar aquesta relació és bàsic per passar de les especulacions als fets i per això he fet contacte amb l'arxiu de la Fundació Rockefeller i el de l'Exxon Mobil. Del primer ja m'han dit que no han trobat res i al segon estem mirant els dossiers amb documents referents a Espanya amb un col.laborador local. Esclar que també serveixen valuosos testimonis orals, com el de Joan Guitart Busquets, net de Joan Busquets George, que explica com la relació amb l'Standard Oil va salvar de la guerra els germans Busquets.